Dilemmaer

 

Navigasjonshjulet._svart_tavle2 Kvalnes og Øverenget (2012)

Vurder de ulike dilemmaene under opp mot de ulike spørsmålene i navigasjonshjulet.

 

 

Dilemma 1

Se for deg at du kommer hjem fra jobb om ettermiddagen. Middagen ligger i to handleposer du har med deg, på kjøkkenet er det litt rester fra frokosten her og der, og i gangen er det rot. I hodet kverner fremdeles det siste du holdt på med på jobb og du er trøtt. Barna/tenåringene i huset sitter/ligger og er opptatt med spill eller noe sånt.

 

Refleksjonsspørsmål:

  • Hva skjer videre hjemme hos dere?
  • Hva tenker du om det?

 

Dilemma 2

Tenåringen i huset ber om å få penger til å spille for. Spillingen skjer sammen med andre venner og betyr mye for det sosiale livet til barnet. Du er skeptisk og er usikker på hvordan du skal håndtere situasjonen.

 

Refleksjonsspørsmål:

  • Hva skjer videre hjemme hos dere?
  • Hva tenker du om det?

 

 

Dilemma 3

Familien er invitert på besøk til nære slektninger, men tenåringen er trøtt og sliten etter en lang skoledag og vil heller være hjemme og slappe av med spill og sosiale nettverk på pc.

 

Refleksjonsspørsmål:

  • Hva skjer videre hjemme hos dere?
  • Hva tenker du om det?

 

 

Dilemma 4

Ole sitter midt i en Fifa online-kamp når pappa roper at middagen er klar. Ole vet at det er forventet at familien samles ved middagsbordet, og at det blir kjefting og mas om han ikke kommer. På den andre siden har han jo startet denne online-kampen, og det er ikke lett å vite hvor lang tid det vil ta. Han spiller mot en kompis som kommer til å bli rimelig sur om han trekker seg fra kampen. Dessuten trenger han poengene, og han ligger godt an til å vinne.

 

Refleksjonsspørsmål:

  • Hva gjør Ole?

 

 

Dilemma 5

Det er søndag ettermiddag. Ole ligger på sofaen med iPaden, og er nesten ferdig med å bygge et cruiseskip på Minecraft. Pappa sitter i lenestolen ved siden av og trykker på mobilen sin. Ole er ferdig med cruiseskipet og vil vise pappa, men pappa svarer ikke når han prøver å få kontakt. Ole roper litt høyere, og får respons: «Vent litt, Ole, jeg skal bare sette noen kroner på at Liverpool vinner over ManU i dag.». På skolen til Ole har de nettopp hatt om kampanjen «Snakk om spill», der de blant annet har lært om lovlige og ulovlige pengespill. Det har også vært et foreldremøte om temaet. Ole strekker hals og titter bort på pappas mobilskjerm. «Nei, men pappa! Er det lovlig da? Du vet vel at det bare er Norsk Tipping som har lov til å tilby spill på fotball i Norge?»

 

Refleksjonsspørsmål:

  • Hva gjør pappa?